Bart Brouwer (CFO Dolmans): "Onze business is lastig te voorspellen. Toch zie je data-pieken die je kunt duiden als recurring by nature."

Dolmans Calamiteiten Diensten – ooit begonnen als schoonmaak en schoorsteenveegbedrijf – is een groep van specialistische bedrijven actief in de calamiteiten en facilitaire dienstverlening. Bedrijven en particulieren komen bij Dolmans terecht, meestal via hun verzekeraar, als er sprake is van lekkage, brand, overstroming, stormschade in hun huis of bedrijfspand. Een interessante markt om in te opereren, aldus Bart Brouwer, die er al drie jaar CFO is. “Bij een calamiteit wordt Dolmans vaak benaderd door een verzekeringsexpert, of door de eigenaar voor het oplossen van het probleem. Dat kan gaan van een paar pannen die van het dak zijn gewaaid tot een half afgebrand huis, of een supermarkt met veel roetschade.”

Duurzame lat hoger leggen

Voordat Bart Brouwer in 2020 werd gevraagd om CFO te worden van de Dolmans bedrijven, had hij al de nodige ervaring met bedrijven waar een DGA aan het roer staat. “De klik is belangrijk en die was er zeker met Berthil Dolmans. Als tweede generatie is het Berthil die Dolmans heeft uitgebouwd tot Nederlands marktleider in de calamiteitendienstverlening.”
Berthils vader Wim begon 65 jaar geleden met het glazenwasser en schoorsteenvegersbedrijf, dat later is uitgegroeid tot regulier schoonmaakbedrijf. Brouwer: “Berthil kwam aan boord in de jaren ’80 en deed toen alleen de eenmalige projecten: opruimen en schoonmaken bij calamiteiten. Toen werd alle inboedel nog gewon in een container gegooid en nieuw gekocht. Maar sinds 25 jaar wordt zoveel mogelijk aan de bron gescheiden en kijken we echt wat we nog kunnen gebruiken. Kleding, bankstellen, witgoed, elektrische apparaten worden waar mogelijk door ons gereinigd. Nu willen we de duurzame lat weer wat hoger leggen middels nieuwe initiatieven zoals elektrisch rijden en verder hergebruik en scheiding van afval.”

Dolmans klaarmaken voor de toekomst

Maar Brouwer die daarvoor zeven jaar CFO was bij Detron – “ook een dienstverlener, maar dan white collar” – keek in zijn overweging om in dienst te komen ook naar wat bij aan waarde zou kunnen toevoegen aan de organisatie. Ook daar zag hij mogelijkheden.
“Berthil is een zeer gedreven ondernemer en hij wil echt een volgende stap maken met de Dolmans bedrijven. Daar hoorde ook een echte CFO bij.” Die functie bestond nog niet eerder voor de drie bedrijven waaronder de Dolmans Groep met de labels Trition, ASB en sinds april 2023 Van Lierop – en Cauberg Huygen, een ingenieursbureau op het gebied van bouwfysica en milieuconsultancy en uit een 50/50 joint venture QBuild Holding. Brouwer: “Berthil wilde het bedrijf klaarmaken voor de toekomst en had echt een financial nodig die hem ook meer strategisch werk uit handen zou nemen, bijvoorbeeld rondom successiemanagement, zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek komen te zitten.”

Lees het hele artikel op CFO.nl: Bart Brouwer (CFO Dolmans): “Onze business is lastig te voorspellen. Toch zie je data-pieken die je kunt duiden als recurring by nature.”

RECENTE ARTIKELEN

Harold Vreeburg, directeur HR Croonwolter&dros: “Loop eens met je handen in je zakken over de afdeling”

Lees verder

CFO meets CEO: “Onze bazen zijn onze oprichters. En die zitten aan het einde van de gang.”

Lees verder