Bert van Ravenswaaij (CFO van Royal Dutch Mint): “Uit nood geboren ben ik - heel simpel - begonnen met kijken naar de top 50 cash-out.”

“Wij zijn het enige bedrijf in de Benelux dat geld maakt. En voor Nederland doen we dat echt al meer dan 450 jaar. Daarmee zijn wij zelfs ouder dan het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederland.”, aldus Bert van Ravenswaaij, de trotse CFO van Royal Dutch Mint. “Voor dat wij werden opgericht had iedere provincie zijn eigen munthuis. In Dordrecht, in Harderwijk, op heel veel plekken – totdat men bedacht dat het toch handig was als dukaten er overal hetzelfde zouden uitzien. Men wilde een nieuw munthuis oprichten in Amsterdam, maar door zowel politieke als geldkwesties is dat eigenlijk nooit echt van de grond gekomen. Toen besloot men om het best georganiseerde munthuis open te houden en de rest sluiten. Utrecht had het beste munthuis en vanaf dat moment werd al het muntgeld voor de Nederlandse republiek hier geslagen – en dat doen we vandaag de dag nog steeds.”

Naast munten maken als betaalmiddel verdient Royal Dutch Mint inmiddels ook geld met twee andere dingen. Van Ravenswaaij: “We maken munten als communicatiemiddel. En we maken munten als investeringsmiddel. Verschillende producten dus, met verschillende kwaliteiten. En daarnaast maken wij al meer dan 200 jaar de koninklijke onderscheidingen in ons atelier. Duizenden stuks per jaar – denk aan de jaarlijkse lintjesregen, maar ook aan de Willemsorde.”

Euro dwong tot nieuw businessmodel

Royal Dutch Mint heeft de laatste twintig jaar voor grote uitdagingen gestaan. Allereerst betekende de overgang naar de Euro, wel iets voor de Europese munthuizen. Toen de gulden er nog was namen Belgen, Fransen, Duitsers hun eigen geld mee om hem in te ruilen voor Nederlandse guldens. De overgebleven guldens verdwenen aan het eind van de vakantie vaak in Franse en Duitse potjes en doosjes. Van Ravenswaaij: “Net zoals onze overgebleven Francs en Marken aan het einde van de vakantie vaak in een lade verdwenen. Alles bij elkaar verdween er zo jaarlijks veel muntgeld dat munthuizen moesten bij slaan. Maar sinds 2002 zien we die ‘uitstroom’ van geld echt dalen.”

Lees het hele artikel op CFO.nl: Bert van Ravenswaaij (CFO van Royal Dutch Mint): “Uit nood geboren ben ik – heel simpel – begonnen met kijken naar de top 50 cash-out.”

RECENTE ARTIKELEN

Henriëtte en Sanne de Jong (Anytime): ‘Dat familiegevoel heeft iedereen hier’

Lees verder

Hoe Trengo met een groen kantoor meer IT’ers probeert aan te trekken

Lees verder