CFO-en-CSO-Randstad-Jorge-Velazquez-Marlou-Leenders

CFO meets CSO: “Net zoals bij ESG, loop je met financiële verslaggeving soms het gevaar dat het middel, rapportage, tot doel wordt verheven.”

Het ESG-beleid van Randstad staat al jaren bekend als bijzonder vooruitstrevend. Toch wil het bedrijf meer doen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Een nauwe samenwerking tussen CFO Jorge Vazquez en CSO Marlou Leenders (Global Head of Sustainability) en afdelingen zoals HR en Legal, draagt daaraan bij. Eenvoudig is dat niet.

CFO Jorge Vazquez van Randstad heeft een korte definitie van duurzaamheid: “Je bent als bedrijf duurzaam als je het verdient om deel uit te maken van de maatschappij.” Een definitie die meteen enkele vragen oproept. Zoals: wanneer verdien je dat dan? Wanneer kom je in aanmerking voor een ‘license to operate’? En verdient Randstad het om deel uit te maken van de maatschappij?

Het antwoord op die vragen is, volgens de CFO, dat duurzaamheid onmisbaar is voor de lange termijn levensvatbaarheid van bedrijven. “Als je niet verduurzaamt, besta je over 60 jaar niet meer”, aldus Vazquez – en dit geldt zeker voor een bedrijf als Randstad. “We zijn tenslotte een echt mensenbedrijf; onze mensen zijn verreweg onze belangrijkste asset. Als zij zich niet gedragen overeenkomstig de maatschappelijke normen en waarden, dan is het snel met ons afgelopen. Klanten, investeerders, werknemers en andere partijen zullen ons dan links laten liggen.”

Dit inzicht leeft al binnen Randstad sinds de beginjaren. Vazquez: “Het bedrijf is in de kern altijd al een duurzame organisatie geweest. Randstad heeft ook altijd gestreefd naar een evenwichtige bedrijfsvoering, met oovoor de belangen van zowel klanten als aandeelhouders, werknemers en andere ‘stakeholders’.”

Werknemers van de HR-dienstverlener zijn er ook al sinds het prille begin van de onderneming van doordrongen dat ze geacht worden ‘dienstbaar’ (een van de kernwaarde van het concern) te zijn jegens al die verschillende stakeholders.

RECENTE ARTIKELEN

Harold Vreeburg, directeur HR Croonwolter&dros: “Loop eens met je handen in je zakken over de afdeling”

Lees verder

CFO meets CEO: “Onze bazen zijn onze oprichters. En die zitten aan het einde van de gang.”

Lees verder