Ferdy Dautzenberg (CFO van HyET Solar): “You can’t do it all in once.”

Iets meer dan een jaar is Ferdy Dautzenberg nu in dienst als CFO bij HyET Solar, de Nederlandse producent van flexibele lichtgewicht zonnepanelen in Arnhem. De orderportefeuille is goed gevuld, maar Dautzenberg heeft als CFO nog genoeg te doen.

Opschalen en geld ophalen

Dautzenberg: “HyET Solar zit momenteel in de transitie van een R&D organisatie naar een commerciële organisatie. Wij hebben nu meer dan 20 nieuwe machines opgesteld staan die samen lichtgewicht zonnepanelen produceren. Uniek en onderscheidend is dat de zonnepanelen op rollen worden gemaakt tot ca. 2.5 kilometer. De nieuwe fabriek in Arnhem is goed gedesigned, maar onze zonnecellen zijn zo dun als een mensenhaar. Je kunt je voorstellen dat er bij iedere minimale afwijking in proces of materiaal, voldoende uitdagingen zijn om de rollen door alle machines heen te voeren en gelijktijdig de hoge kwaliteit te waardborgen. Maar we verwachten dit jaar per kwartaal grote sprongen te maken in onze yield– dat is nodig om sneller richting een positieve EBITDA te kunnen komen.”

Een andere uitdaging van de CFO: “Hoe kan ik een uniek high tech product, met semiconductor eigenschappen, op zo’n manier in de markt zetten dat partijen hierin willen financieren? Onze huidige financieringsbehoefte bestaat nu uit te overzienbare funding voor het doorontwikkelen van onze huidige 40 MW plant in Arnhem naar nog betere panel efficiency. De volgende stap is het ontwikkelen van onze toekomstige 1 GW megafabriek, het liefst in Nederland.”
In de onomkeerbare ingezette deglobalisering van de wereldeconomie (IRA, limited resources act), aangewakkerd door de bewustwording dat aanvoerketens een gevoelige schakel zijn leveringszekerheid van producten en grondstoffen, kunnen HyET Solar een rol spelen, volgens de CFO. “Ons zonnefolie is volledig circulair en voor grondstoffen niet afhankelijk van aanvoerketens buiten Europa.”

De ambitie van HyEt Solar zou gefinancierd kunnen worden met een beursgang, aangevuld met bancaire financieringen, aldus Dautzenberg. “Voor dit concept is ook veel internationale belangstelling uit diverse continenten. Omdat ons fabrieks-concept is gebaseerd op modulaire productielijnen, is uitbreiding relatief eenvoudig en biedt het ook internationaal kansen voor Nederlandse machinebouwers.”
De groeispurt kan volgens de CFO worden gerealiseerd omdat de flexibele lichtgewicht panelen niet concurreren met glazen panelen. “Er zijn geen constructieve beperkingen onze panelen kun je plaatsen op plekken waar dat nu nog niet mogelijk is. Tevens is de vervangingsmarkt van de huidige glazen panelen zeer interessant. Ons product kan over bestaande panelen heen worden geplakt, als deze aan het einde van hun life cycli zitten.”

Klaarstomen voor beurswaardige rapportering

De belangrijkste goals van Dautzenberg voor nu zijn: 1) het productieproces in Arnhem op orde krijgen – “de output in effectieve meters en de continue verbetering van de panel efficiency” –  2) beheersing van de kostprijs – “en dan met name de bill of materials” –  en 3) aantonen dat het businessmodel internationaal schaalbaar is – “alles om een gezonde EBITDA-marge te kunnen afleveren.”

Het staat allemaal op de agenda voor dit jaar. Dautzenberg weet ook al hoe. “Vanuit Arnhem investeren we serieuze bedragen in Research en Development om onze technologische voorsprong te behouden. We werken nauw samen met bijvoorbeeld de TU Delft, de TU Eindhoven en TNO, aan onze technologie roadmap.”

Het doel: “De efficiëntie van onze  volgende generatie zonnecellen te laten groeien naar ver boven de 20%.” HyET Solar heeft vorig jaar 35 miljoen euro subsidie gekregen uit het Nationaal Groeifonds voor deze ‘Perovskieten roadmap’. “Perovskiet zonnecellen hebben naast de potentiële hoge efficiency het voordeel dat ze zijn opgebouwd uit niet schaarse materialen die ook nog eens relatief goedkoop zijn.”

Hoe de volgende financieringsronde er precies uit gaat zien, dat weet de CFO nog niet. Maar omdat hij alle scenario’s wil openhouden is Dautzenberg  de onderneming aan het klaarstomen voor een beurswaardige rapportering. “Dus dan heb je het over een ERP en MES-systemen, IFRS-conversie en een beurswaardige jaarrekening. We zijn erg blij dat KPMG bereid is gevonden om onze auditor te zijn in deze journey.”

Boekhouden op Champions League-niveau

De financiële afdeling van de scale-up moet dit jaar gaan boekhouden op Champions League-niveau. “Dus dat betekent ook: sturen op winstmarge van klanten, kosten van installatie (BOS) en de inkoop van materialen onder controle krijgen. Als we voor een IPO gaan, zou het een: ‘deep green IPO’ moeten gaan worden. Onze panelen zijn volledig recyclebaar, gebruiken geen zeldzame materialen en hebben een extreem lage Co2 footprint, zeker in vergelijking met de traditionele silicium panelen.”

Dautzenberg verwacht een ontwikkelingsvoorsprong te hebben op de concurrentie van vijf tot zeven jaar: “een tijd die we natuurlijk ook gaan benutten voor continue product improvement.”

Lees het hele artikel op CFO.nl: Ferdy Dautzenberg (CFO van HyET Solar): “You can’t do it all in once.” – CFO

RECENTE ARTIKELEN

Harold Vreeburg, directeur HR Croonwolter&dros: “Loop eens met je handen in je zakken over de afdeling”

Lees verder

CFO meets CEO: “Onze bazen zijn onze oprichters. En die zitten aan het einde van de gang.”

Lees verder