Jasper de Wit (CFO bij Royal HaskoningDHV): “Soms betekent onze ‘purpose' ook: nee zeggen tegen klanten en projecten die financieel aantrekkelijk zijn.”

Jasper de Wit, CFO bij Royal HaskoningDHV, vervult al achttien jaar verschillende rollen bij het ingenieursbureau. “Mijn vorige werkgever, Air France KLM, is een mooi bedrijf en was een goede leerschool. Maar ik had  behoefte aan een bedrijf waar ik van strategie tot het innen van de factuur als financial verantwoordelijk ben.”
Zoekende naar een plek waar hij deze behoefte kon vervullen kwam De Wit een hele leuke uitdaging tegen bij DHV. Hij begon als business controller voor de building and industry group, werkte zich op via allerlei Finance functies in de bedrijfsvoering, tot CFO.

“Enhancing Society Together”

In de afgelopen jaren is de purpose van het ingenieursbureau steeds meer centraal komen te staan in de strategie van het bedrijf. ‘Enhancing Society Together’, de stip op de horizon van Royal HaskoningDHV, zit diep verweven in de bedrijfscultuur en in de benadering van projecten. “We hebben met ons werk  een positieve impact op mensen en onze leefomgeving”, zegt de CFO.

Met zijn Finance team probeert De Wit de impact van het bedrijf meetbaar en concreet te maken op thema’s zoals bijvoorbeeld klimaatverandering en veiligheid & welzijn. Ook streeft het bedrijf naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering in 2030. “De projecten die wij kiezen moeten onze purpose reflecteren. En soms betekent onze ‘purpose’ ook nee zeggen tegen klanten en projecten die financieel aantrekkelijk zijn”, maar niet in lijn met onze duurzaamheidsstrategie en de positieve impact die wij willen maken.”

Meegaan met digitalisering

Voor zijn rol als CFO van een bedrijf zoals Royal HaskoningDHV, is digitalisering heel belangrijk. “Wij zitten in een industrie waarbij processen steeds meer geautomatiseerd worden, niet alleen het engineeren, maar ook hoe je je klanten adviseert. Beide takken van sport worden steeds meer geautomatiseerd met nieuwe technieken en modellen zoals parametrisch design, een flexibel digitaal ontwerpproces, en het iReport, een technische rapportageoplossing. Daardoor kun je klanten van een veel betere dienstverlening voorzien. Maar je moet nauwlettend in de gaten houden hoe ver de industrie en hoe ver de klanten zijn. Hierin de balans vinden is cruciaal.”

Lees het hele artikel op cfo.nl: Jasper de Wit (CFO bij Royal HaskoningDHV): “Soms betekent onze ‘purpose’ ook: nee zeggen tegen klanten en projecten die financieel aantrekkelijk zijn.”

RECENTE ARTIKELEN

Harold Vreeburg, directeur HR Croonwolter&dros: “Loop eens met je handen in je zakken over de afdeling”

Lees verder

CFO meets CEO: “Onze bazen zijn onze oprichters. En die zitten aan het einde van de gang.”

Lees verder