Albert Spencer CHRO Havenbedrijf Rotterdam

Albert Spencer, Hoofd HR Havenbedrijf Rotterdam: “Meetbaar HR houdt je in control”

Of het nu gaat om uitstroom, ontwikkeling of hybride werken, Albert Spencer van Havenbedrijf Rotterdam beslist erover op basis van data. Die data vertellen hem ook tot welke resultaten dat leidt. “In de finance heb ik geleerd hoe belangrijk informatievoorziening, risicomanagement en waardecreatie zijn om in control te zijn. Dat is bij HR niet anders.”

Albert Spencer studeerde en werkte jarenlang in de accountancy. Maar toen hij overstapte naar Havenbedrijf Rotterdam ontpopte hij zich als duizendpoot. Tal van functies bekleedde hij in uiteenlopende disciplines; van financiën, interne controle en IT. Sinds een jaar is hij er hoofd HR. Maar hoe verschillend de disciplines ook zijn, de overeenkomsten zijn wat Spencer betreft groter dan de verschillen.

HR en finance liggen dichter bij elkaar dan je zou denken

“HR en finance liggen veel dichter bij elkaar dan je zou denken”, zegt hij. “Mensen en geld zijn allebei van essentieel belang voor een bedrijf. In de finance heb ik geleerd hoe belangrijk informatievoorziening, risicomanagement en waardecreatie zijn om in control te zijn. Dat is bij HR niet anders. Of je nu investeert in opleiden of performance management, altijd moet je de vraag stellen welke waarde je daarmee toevoegt aan de organisatie en aan de medewerker.”

Investeringen

Die waarde moet je aan kunnen tonen, zo betoogt Spencer. “Niet altijd kun je waarde uitdrukken in euro’s. Een opleiding van een medewerker vraagt bijvoorbeeld om een investering in geld en tijd van zowel werknemer als werkgever. De medewerkers worden daarmee beter in hun vak of skills, en dat is ook goed voor het bedrijf. Die investering is meestal kwalitatief in de vorm van een maatschappelijke toegevoegde waarde. Je hoeft niet al je inspanningen terug te zien in de boeken, maar je moet je wel altijd de vraag stellen tot welke resultaten ze leiden en waar dat zichtbaar is.”

Lees verder op CHRO.nl: Albert Spencer, Hoofd HR Havenbedrijf Rotterdam: “Meetbaar HR houdt je in control”

RECENTE ARTIKELEN

Harold Vreeburg, directeur HR Croonwolter&dros: “Loop eens met je handen in je zakken over de afdeling”

Lees verder

CFO meets CEO: “Onze bazen zijn onze oprichters. En die zitten aan het einde van de gang.”

Lees verder