Susan Karnebeek, Chief People Officer Groendus: “Bij fusies en overnames kun je struikelen op details”

In aflevering 84 van de HR Podcast over innovatie en leiderschap in HR gaan Toine Al en Ruud Coumans in gesprek met Susan Karnebeek over haar ervaringen met het begeleiden van fusies en overnames als HR-leider.

Zij was zes jaar HR-verantwoordelijke bij Bergman Clinics en is sinds vorige maand Chief People Officer bij Groendus, een jong en ambitieus energienetwerk voor zakelijk Nederland, met opnieuw… een overname-agenda.

Wat maakte dat je voor een nieuwe uitdaging koos?

“Toen ik bij Bergman Clinics startte, was dat een organisatie van 800 medewerkers en 25 klinieken. In de zes jaar dat ik daar heb gezeten zijn wij vervijfvoudigd qua omzet en qua medewerkers drie keer zo groot geworden. In die zes jaar is de organisatie veranderd van een scale-up naar een meer stabiele organisatie.

“Begrijp hoe de business in elkaar zit en weet welke talenten het verschil maken”

Na zes jaar had ik heel veel facetten al een paar keer langs zien komen en dacht ik: het is tijd om mijn energie weer in een wat meer scale-up-achtige dynamiek in te zetten. Bij Groendus kan dat. Het is een organisatie die op een disruptieve manier kijkt naar de energietransitie en klaar is om te schalen.”

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Groendus en Bergman Clinics voor een HR-directeur?

“Verschil is de omvang van de organisatie. Groendus is op dit moment nog erg kneedbaar, flexibel, wendbaar. Bergman is uitgegroeid tot een wat grotere organisatie, en daarmee ook wat bureaucratischer. Daarnaast is er het verschil in branche en type mensen. Artsen en zorgmedewerkers zijn toch echt anders dan IT’ers. Maar er zijn ook overeenkomsten. Want toen ik bij Bergman begon, stond HR daar nog heel erg in de kinderschoenen, en dat is bij Groendus nu ook nog een beetje zo.”

Lees het hele artikel op CHRO.nl: Susan Karnebeek, Chief People Officer Groendus: “Bij fusies en overnames kun je struikelen op details”

RECENTE ARTIKELEN

Harold Vreeburg, directeur HR Croonwolter&dros: “Loop eens met je handen in je zakken over de afdeling”

Lees verder

CFO meets CEO: “Onze bazen zijn onze oprichters. En die zitten aan het einde van de gang.”

Lees verder