Agile ontwikkeling auditen? Data-analyse helpt!

IT-management kan het gebruik van data-analyse faciliteren door data te gebruiken die toch al aanwezig is in het systeemontwikkeltraject.

Risicomanagement en auditactiviteiten zijn lastig bij agile systeemontwikkeling, omdat uitgebreide ontwerpdocumenten vaak ontbreken. Daarnaast werkt agile met korte sprints. Daardoor is er weinig tijd om opgeleverde software en documentatie te beoordelen. Tenslotte kunnen software-ontwikkelteams zelfstandig bepalen of nieuwe software live kan, zonder traditionele acceptatiemomenten waarbij alle betrokken partijen hun oordeel over in productie name van nieuwe software uitspreken. Dit alles geeft risicomanagers weinig houvast om risico’s te identificeren.

Risicomanagers kunnen wel profiteren van het feit dat de softwareontwikkelorganisatie veel data en data-analysehulpmiddelen gebruikt. Onder meer voor het plannen van teams, testen van nieuwe software, meten van softwarekwaliteit en leveringstijd (time-to-market). Door de beschikbare data te analyseren kunnen risicomanagers met weinig inspanning en kosten de systeemontwikkeling beoordelen. Mogelijke databronnen die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld Jira, Microsoft Dynamics, Azure, DevOps en Github.

Lees het hele artikel op AGConnect.nl: Agile ontwikkeling auditen? Data-analyse helpt!

RECENTE ARTIKELEN

Harold Vreeburg, directeur HR Croonwolter&dros: “Loop eens met je handen in je zakken over de afdeling”

Lees verder

CFO meets CEO: “Onze bazen zijn onze oprichters. En die zitten aan het einde van de gang.”

Lees verder