Hoe Trengo met een groen kantoor meer IT'ers probeert aan te trekken

Trengo is een customer engagement platform dat in 2015 werd opgericht. In eerste instantie huisde het bedrijf in een antikraakpand in het centrum van Utrecht, vlak naast het politiebureau op Paardenveld. Maar de start-up groeide snel en bedrijfspanden bleken steeds snel te klein. In slechts 2,5 jaar tijd groeide het personeelsbestand van 25 naar 125 man. Dus toen ook het pand naast het Wilhelminapark in Utrecht te klein bleek, werd gezocht naar een nieuwe optie.

Die werd gevonden in een zogeheten ‘office resort’. Pal naast Utrecht Centraal Station, op zo’n 45 meter hoog, huist Trengo middenin een subtropische tuin. Tussen de vele planten en bomen zijn gezellige kleine hoekjes met bankjes geplaatst, waar collega’s even met elkaar in gesprek kunnen. Middenin de tuin bevindt zich een klein pleintje – het zogeheten zwembad – met daarin een groot bed, diverse zitplekken aan de rand en aan de zijkant een heuse glijbaan. En verder achterin staat een grote, van gerecycled hout gemaakte bol, waarin vergaderingen gehouden kunnen worden. Overal word je omringd door planten en heb je uitzicht over de stad Utrecht, met verder op de achtergrond – mits het goed weer is – zelfs zicht op Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Werken op Bali

De groene oase was niet helemaal het idee van Trengo zelf. De vele planten en bomen waren al onderdeel van Central Park, het gebouw waarin Trengo huist. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe kantoorruimte stuitte het bedrijf op het pand, dat toen nog in aanbouw was. Het idee: een kantoorpand dat volledig aan de klimaatdoelstellingen van Parijs voldoet, met dus in het midden een groene kantoortuin.

Toen bleek dat Trengo die kantoortuin deels kon afhuren voor eigen gebruik en zelfs nog wat aan kon passen naar eigen wens, was de keuze snel gemaakt. Ook omdat het goed aansluit op een droom die tijdens de Covid-periode werd bedacht. “In die tijd werkte natuurlijk iedereen thuis. Maar om toch de verbintenis op te zoeken, besloten we met collega’s te gaan wandelen”, vertelt CEO Patrick Meutzner tijdens officiële opening van het kantoor. “Toen bedachten we: hoe vet zou het zijn om bijvoorbeeld op Bali een kantoor te openen en daar te werken? Toen we dit kantoor vonden, besloten we Bali gewoon naar Nederland te halen.”

Een dergelijke omgeving zou bovendien bijdragen aan een betere werkcultuur, meent Meuntzer. “Door de planten kun je de synergie tussen mensen laten stromen”, zegt hij. “En volgens onderzoek krijg je zo minder stress, een betere concentratie en slaap je beter. Bovendien stimuleren we zo dat mensen toch op kantoor komen werken.”

Want niet alleen in de subtropische tuin, maar ook op de andere verdiepingen van het kantoor zie je vakantie-achtige elementen terugkomen. Tussen de vele bureaus staan planten – al zijn ze op andere locaties nep, omdat ze daar niet genoeg zonlicht zouden krijgen – en op diverse plekken vind je zitzakken, hangmatten en radio’s waar muziek uit komt.

Concurreren in de Randstad

Het kantoor draagt echter niet alleen bij aan een betere werkcultuur. Ook moet het ervoor zorgen dat er beter geconcurreerd kan worden op de arbeidsmarkt. “We zitten in de Randstad en hebben natuurlijk een enorme concurrentie met Amsterdam”, verklaart Meutzner. Daar komt nog bij dat veel developers toch vaak liever thuis werken. Dat terwijl Trengo als richtlijn heeft dat je drie dagen per week op kantoor komt werken. “Dus hoe zorg je dan dat je talent aantrekt? Het pand helpt daarbij.”

Lees het hele artikel op AGConnect.nl: Hoe Trengo met een groen kantoor meer IT’ers probeert aan te trekken

RECENTE ARTIKELEN

Maryjo Charbonnier, Kyndryl, jurylid CHRO-award: “HR-leider kan vitale rol spelen bij het aanpakken van polarisatie”

Lees verder

Zo werkt het meten van aandacht

Lees verder