Rol en werk van managers gaat op de schop door AI

Assistent-hoogleraar en onderzoeker Fabian Stephany van het Oxford Internet Institute stelt dat AI een meer ambigue rol gaat spelen op de arbeidsmarkt. Het gaat niet simpelweg om het op grote schaal ‘weg automatiseren’ van banen, vertelt hij aan Business Insider (zustertitel van AG Connect). AI gaat het werk van reguliere werknemers én van managers veranderen.

Al lopende managementtrend

Want, zo redeneert hij, door AI worden skills – in plaats van scale – de maatstaf waarmee het presteren van leidinggevenden straks wordt gemeten. En waar zij dan dus ook op worden afgerekend. “Het komt neer op het augmenten [verbeteren – red.] en automatiseren van bepaalde dingen.”

Deze aankomende veranderingen gaan samen met al lopende trends op het gebied van leiderschap, zegt futurist Ravin Jesuthasan van consultancy Mercer tegen Business Insider. Bedrijven gaan volgens hem over op een andere benadering van leiding geven, waarbij managers worden beloond voor andere dingen dan voorheen.

Impact op het bedrijf

Historisch gezien werd de senioriteit van een leidinggevende weerspiegeld in de omvang van hun team en de grootte van het budget waarover ze beschikken. Door AI gaat dat op de schop. Jesuthasan stelt dat bedrijven beloningen gaan baseren op de impact van werk op de organisatie.

Werknemers – en daarmee de teams die managers ‘onder zich’ hebben – kunnen door AI immers veel productiever worden. CTO Nicola Morini van accountancy en consultancy EY legt uit dat daardoor metrics als ‘direct reports’ en budget niet langer adequate manieren zijn om leiderschap te meten. “Het gaat over iets wat ik gister deed nu efficiënter doen. Dit gaat over iets compleet anders doen.”

Lees het hele artikel op AGconnect.nl: Rol en werk van managers gaat op de schop door AI

RECENTE ARTIKELEN

Harold Vreeburg, directeur HR Croonwolter&dros: “Loop eens met je handen in je zakken over de afdeling”

Lees verder

CFO meets CEO: “Onze bazen zijn onze oprichters. En die zitten aan het einde van de gang.”

Lees verder