Techbranche: meer politieke aandacht voor digitale vaardigheden en arbeidsmarkt nodig. Maar hoe dan?
Welke techonderwerpen vergen écht aandacht van de politiek? In aanloop naar de verkiezingen hebben diverse partijen uit de branche manifesten gepubliceerd, met daarin aandachtspunten voor politieke partijen het toekomstige coalitieakkoord. Eén van de meest genoemde is aandacht voor digitale vaardigheden en het tekort aan techprofessionals. Maar wat moet er dan concreet gebeuren?
Digitale vaardigheden en de tekorten op de arbeidsmarkt krijgen allebei al langer aandacht van de politiek. Er wordt gewerkt om digitale geletterdheid een vast onderdeel te maken in het curriculum van basisscholen en het voortgezet onderwijs, en er is geld beschikbaar om hier ook versneld les in te geven. Verder krijgen bibliotheken een budget om volwassen onder meer te helpen bij het aanleren van digitale vaardigheden en met het Actieplan Groene en Digitale Banen moeten de tekorten op de arbeidsmarkt worden aangepakt.
Maar dat is niet voldoende, menen diverse branchepartijen. IT-bedrijven roepen in een manifest van NLdigital op tot meer actie om kinderen te enthousiasmeren voor IT, om omscholing naar IT-beroepen gemakkelijker te maken, en om meer aandacht te besteden aan de digitale vaardighedenkloof. Daarin staan ze niet alleen: ook CIO Platform roept de politiek op om meer te investeren in het opleiden van technisch personeel. En branchepartijen als Cyberveilig Nederland, de Dutch Cloud Community, de Dutch Data Center Association, de Fiber Carrier Association en Stichting DINL willen meer aandacht voor digitale kennis in de gehele samenleving.
Er moet dus meer gebeuren. Maar welke stappen kan de overheid dan concreet zetten? Wat is er nog nodig? Diverse experts – zowel uit het bedrijfsleven als uit de wetenschap – zien diverse opties.
Minder versnippering, maar samen aan de slag
Het Actieplan Groene en Digitale banen is een goed voorbeeld van waar het nog beter kan. Dat het plan verschenen is, is een goede stap. “Dat is verschenen onder de paraplu van EZK [Economische Zaken en Klimaat, red.]. Maar de problematiek rondom technische banen, kan natuurlijk niet door alleen EZK worden opgelost”, vindt Jeannine Peek, boegbeeld van Topsector ICT en CEO van Capgemini. “Als de overheid echt wat wil doen ten aanzien van een aantal grote transformaties en uitdagingen waar we voorstaan, dan moeten ze dat met zijn allen doen.”
Om het tekort aan IT’ers aan te pakken, is namelijk zowel op de korte als de lange termijn actie nodig. Kinderen moeten al op jonge leeftijd geënthousiasmeerd worden voor een baan in de tech, maar daar is een curriculum voor nodig, net als leraren. Aan het curriculum wordt gewerkt, maar er is een enorm lerarentekort voor ICT-vakken. “We moeten bepaalde banen dus interessanter maken om naartoe te gaan”, aldus Peek.
Ook ziet ze opties in het stimuleren van de doorstroom naar IT-studies. “Er wordt wel gezegd: misschien moet je jonge mensen die een studie in schaarstegebieden willen doen wel gratis laten studeren. Nou, denk dan over dat soort dingen na. Stimuleer de flow naar de banen die belangrijk zijn voor onze toekomst. En daar moet je met zijn allen over nadenken. Dus niet alleen het ministerie van OCW [Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, red.], EZK, BZK [Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, red.] of Landbouw. Je moet met zijn allen bepalen welke kant je op wil.”
Lees het hele artikel op AGConnect.nl: Techbranche: meer politieke aandacht voor digitale vaardigheden en arbeidsmarkt nodig. Maar hoe dan? (agconnect.nl)