Hoogleraar Jojanneke van der Toorn: “Breed gedragen diversiteitsbeleid heeft veel meer kans van slagen”

Impact maken met diversiteits- en inclusiebeleid? Het streven is lovenswaardig, maar in de praktijk blijkt het voor veel werkgevers lastig om hun inspanningen om te zetten in concrete resultaten. Universiteit Utrecht, InclusieNL, en SER Diversiteit in Bedrijf ondersteunen organisaties bij het bereiken van dit doel.

“Terwijl veel organisaties zich met name richten op die ver weg gelegen stip aan de horizon, maken de stappen ernaartoe ook impact”

Het streven is goed, maar in de praktijk blijven veel werkgevers te worstelen met het omzetten van hun inspanningen naar tastbare impact. Universiteit Utrecht, InclusieNL en SER Diversiteit in Bedrijf helpen organisaties op weg om dat einddoel te bereiken. Hun nieuwe onderzoeksresultaten zetten het realiseren van impact met D&I-beleid in een nieuw daglicht.

Want, zo luidt één van de conclusies van het onderzoek, onderdeel van het door de Goldschmeding Foundation ondersteunde project ‘Het moet wel werken; Inclusiviteit op de arbeidsmarkt door synergie tussen wetenschap en praktijk’: Terwijl veel organisaties zich met name richten op die ver weg gelegen stip aan de horizon, maken de stappen ernaartoe ook impact. Dat komt naar voren uit de handreiking ‘Impact maken op diversiteit & inclusie: een springplank naar duurzame verandering’.

Hierin worden inzichten gepresenteerd die betrokken onderzoekers de afgelopen drie jaar hebben verzameld en geanalyseerd. Impact is méér dan dat einddoel, aldus het onderzoek. Er moet aandacht zijn voor alle tussenstappen in die uiteindelijke richting. Bijvoorbeeld het stellen van ambitieuze doelen en het evalueren van het functioneren van medewerkers. En hiervan zijn werkgevers zich nog niet altijd bewust tijdens de ontwikkeling en implementatie van hun diversiteits- en inclusiebeleid.

Diversiteit & Inclusie op de werkvloer

Jojanneke van der Toorn, hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie en verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden, was als projectleider al die drie jaren nauw betrokken bij het onderzoek. Zij stelt: “Organisaties staren zich vaak blind op het einddoel van diversiteit en inclusie, maar verliezen daardoor de weg ernaartoe. Wij laten aan de hand van vier procesfasen zien dat impact geen eindpunt is, maar een voortdurend en herhalend proces, bestaande uit voorwaarden, acties, uitkomsten en opbrengsten.”

Prof. Dr. Van der Toorn studeerde af in de Arbeids & Organisatiepsychologie en Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vervolgens promoveerde ze in 2010 bij de afdeling Sociale Psychologie aan New York University. Haar dissertatie betrof het effect van afhankelijkheid op de legitimering van autoriteit. Na als postdoc aan Yale University en als universitair docent aan de Universiteit Leiden verbonden te zijn geweest, werkt ze momenteel als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht.

“Iedereen is gebaat bij nieuwe inzichten over samenwerken aan een inclusievere werkvloer en welke obstakels we daarbij moeten overwinnen”

Ook is zij als hoogleraar aan de Universiteit Leiden verbonden met de bijzondere leerstoel ‘LGBTIQ+ Workplace Inclusion’. Haar missie is kennis opdoen en delen over diversiteit en inclusie op het werk. Al ruim tien jaar houdt zij zich bezig met onderzoek naar D&I. Zo organiseerde ze afgelopen september nog het LGBTIQ+ Workplace Inclusion Symposium.

“Want iedereen die werkt, heeft te maken met inclusie op dat werk of juist met een gebrek daaraan. Iedereen is gebaat bij nieuwe inzichten over samenwerken aan een inclusievere werkvloer en welke obstakels we daarbij moeten overwinnen, zoals de heersende heteronorm en een gebrek aan draagkracht”, zei ze vlak voor opening van het symposium.

Lees het hele artikel op CHRO.nl: Hoogleraar Jojanneke van der Toorn: “Breed gedragen diversiteitsbeleid heeft veel meer kans van slagen” – CHRO.nl

RECENTE ARTIKELEN

Hoe je valkuilen kunt overwinnen om een data-driven organisatie te worden

Lees verder

‘Advertentieplatform Xandr van Microsoft overtrad in 2022 de AVG door dataverzoeken te weigeren’

Lees verder